2020-06-15 05:01Pressmeddelande

Nya LSS-lägenheter står nu klara i Vallentuna

Vallentuna.
Foto: Andreas Löfstrand. Vallentuna. Foto: Andreas Löfstrand.

Inflyttning är redan i full gång på ett helt nybyggt gruppboende i Lindholmen i Vallentuna. Boendet är det trettonde totalt för Emrahus, och ett av tre som blev klart under våren.

Boendet ligger ett stenkast från roslagsbanan i Lindholmen och har sex lägenheter. Alla lägenheterna har ett rymligt och luftigt kök, separat sovrum, stort badrum och egna uteplatser. Personerna som ska bo där tillhör personkrets 1 och Attendo kommer driva verksamheten i boendet.

- Det är en speciell känsla att starta verksamhet i ett helt nytt hus. Våra hyresgäster är väldigt glada att få bo här. Miljön är lummig och lugn vilket passar perfekt för vår målgrupp som kan känna oroa av mycket ljud, som tunnelbanan till exempel. Här är det lugnt och skönt, säger Ulrika Sundbom som är verksamhetschef på Attendo.

För Emrahus del har detta varit ett projekt som de jobbat på länge. Det har varit flera omgångar av prover av marken innan man kunde sätta igång. Det stod nämligen växthus i området tidigare. För projektledaren Magnus Nihlén känns det därför extra kul att kunna lämna över nyckeln.

- Det är såklart alltid en speciell dag när det är helt klart och vi gör överlämningen till vår hyresgäst, som i detta fallet är Attendo. Men med detta projektet känns det extra kul, nu kan sex personer äntligen flytta in och inte behöva vänta på en lägenhet längre, säger han. 

För det är många som får vänta länge, inte bara i Vallentuna. Enligt Boverkets senaste rapport har mer än hälften av kommunerna i landet brist på LSS-boenden. LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag, och om kommunen inte kan ordna en lägenhet när man blivit beviljad den insatsen får kommunen betala vite.

- Det är bostadsbrist generellt i landet, men för personer inom LSS och deras anhöriga kan det vara så avgörande för deras självständighet att få komma till ett LSS-boende och få det stöd de har rätt till, säger Robin Berkhuizen som är VD på Emrahus.

Förutom boendet i Vallentuna blev gruppbostäder klara i Götene och Nyköping nu under våren. Emrahus har även inlett ett samarbete med Ersta Diakoni för ytterligare ett LSS-boende i Vallentuna där markarbeten pågår nu.


Ämnen: Nya LSS

Om Emrahus

Emrahus bygger kloka och schyssta LSS-hem framtagna med hjälp av några av landets främsta experter. Vi har tänkt till både en och fem gånger extra för att kunna bygga framtidens bostäder. Våra LSS-hem har inte bara tagit hänsyn till fysisk tillgänglighet utan har även ett stort fokus på ljud, ljus och lösningar som gör varje hem kognitivt tillgängligt vilket minskar stress och konflikter. Emrahus resa började redan 2007 som en husleverantör med fokus på energieffektiva och väldesignade villor. All kunskap om hur man skapar ett hem har vi sedan tagit med oss in i arbetet med LSS-hemmen. 2014 blev vårt första LSS-hem certifierat enligt den internationella standarden, vilket gör det till Sveriges första passivhuscertifierade LSS-boende. Emrahus ambition är inte att bli störst – vi brinner för att vara bäst på LSS-hem. Vi ska alltid jobba nära boende, personal och kloka experter för att hela tiden ligga i framkant när det gäller att utveckla genomtänkta och energisnåla LSS-hem med den boende i fokus.

Kontaktpersoner

Mikaela Bjarve
PR- och kommunikationsansvarig
Mikaela Bjarve
Robin Berkhuizen
VD
Robin Berkhuizen

Relaterade länkar