2022-08-26 05:00Pressmeddelande

Nya generationens LSS-boende kommer till Funäsdalen

Spadtagsceremoni i Funäsdalen. 
Från vänster: David Butchert (Lärkängens Bygg), Lars Gunnar Nordlander (kommunalråd, Härjedalens kommun), Johan (framtida hyresgäst på boendet), Robin Berkhuizen (VD, Emrahus) och Jonny (framtida hyresgäst på boendet)Spadtagsceremoni i Funäsdalen. Från vänster: David Butchert (Lärkängens Bygg), Lars Gunnar Nordlander (kommunalråd, Härjedalens kommun), Johan (framtida hyresgäst på boendet), Robin Berkhuizen (VD, Emrahus) och Jonny (framtida hyresgäst på boendet)

FUNÄSDALEN – 26/08 – Det har nu blivit byggstart för ett nytt och modernt LSS-boende i Funäsdalen. Landskronabaserade Emrahus kommer bygga, äga och förvalta byggnaden, med Härjedalens kommun som hyresgäst. Den 24 augusti var det äntligen dags för ett ceremoniellt första spadtag. Politiker, tjänstemän och personal deltog vill tillfället – tillsammans med några av de som snart kan kalla boendet för sitt hem.

LSS-boendet blir det nordligaste som Emrahus har byggt hittills. Omgärdat av pittoreska miljöer kommer den kunna erbjuda de boende fina friluftsupplevelser precis utanför dörren. Gruppbostaden byggs även som en del av ett mikrokvarterskoncept, Morgondoppet, som sedan tidigare finns på två platser i Landskrona. Boendet i sig är försett med modern välfärdsteknik, smart belysning och en kognitivt tillgänglig planlösning.

Samtliga av Emrahus boenden är byggda som passivhus, vilket innebär att de har en i det närmaste obefintlig energiförbrukning. Företaget har dessutom ett arbetssätt som gör det möjligt att bygga boenden snabbt och effektivt, utan att tumma på kvaliteten. Tack vare detta beräknas boendet i Funäsdalen stå klart redan i juni nästa år.

– Det här är lätt ett av våra häftigaste projekt hittills. Att få bygga ett LSS-boende på en sån här plats, med sjö och berg på vardera sida och skidlift fem minuter bort, är ju en ren dröm. Att vi dessutom kan se till att byggnaden inte har någon negativ effekt på den fantastiska naturen här, det gör mig riktigt stolt, säger Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.

Lars Gunnar Nordlander, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalens kommun, är glad att LSS-boendet äntligen kan börja byggas.

– Det är härligt att vi äntligen är på gång och det känns som att det här kommer bli en riktigt bra lösning. I Emrahus har vi en samarbetspartner som är väldigt bra på det här med att bygga LSS-boenden, och det känns som att vi nu äntligen kommer kunna vara stolta över själva boendet som vår fina LSS-verksamhet bedrivs i, säger Lars Gunnar.

I vanliga fall är det först efter att ett boende är färdigbyggt som man kan börja placera folk i lägenheterna. I det här fallet stod det dock klart vem som skulle bo i gruppbostaden redan när man tog beslut om ett nytt boende. Några av de framtida hyresgästerna var med vid första spadtaget.

– Jag ser mest fram emot utsikten. På boendet vi har idag tittar man rakt in i ett hus. Och så ser jag fram emot att få bestämma hur min lägenhet ska se ut. Jag har redan hittat tapet och gardiner med gaming-tema, berättar Johan, en av de framtida boende.


Om Emrahus

Emrahus bygger kloka och schyssta LSS-hem framtagna med hjälp av några av landets främsta experter. Vi har tänkt till både en och fem gånger extra för att kunna bygga framtidens bostäder. Våra LSS-hem har inte bara tagit hänsyn till fysisk tillgänglighet utan har även ett stort fokus på ljud, ljus och lösningar som gör varje hem kognitivt tillgängligt vilket minskar stress och konflikter. 2014 blev vårt första LSS-hem certifierat enligt den internationella standarden, vilket gör det till Sveriges första passivhuscertifierade LSS-boende. Sedan dess bygger vi endast certifierade passivhus. Vi brinner för att vara bäst på LSS-hem och vill vara med och bygga bort den enorma bostadsbrist som finns inom LSS. Vår ambition är att hela tiden ligga i framkant när det gäller att utveckla genomtänkta och energisnåla LSS-hem med den boende i fokus.

Kontaktpersoner

Robin Berkhuizen
VD
Robin Berkhuizen
Fredrik Ahlberg
Kommunikatör
Fredrik Ahlberg