2021-12-22 05:45Pressmeddelande

Gruppboende i Mosås klart för inflyttning

LSS-boende i Mosås utanför Örebro. 

Foto: Ingrid BertilsdotterLSS-boende i Mosås utanför Örebro. Foto: Ingrid Bertilsdotter

Ett nytt LSS-boende står nu klart i Mosås utanför Örebro. Boendet som har 6 lägenheter är uppfört av Emrahus och kommer drivas av Kungsängen i Nora AB.

Det nya gruppboendet är på ett plan och är omgivet av både skog på ena sidan och ett fält på andra sidan. Sammantaget är omgivningen lugn. Processen att komma till att ett färdigt boende står på tomten har däremot inte varit helt utan hinder.

- Vi har haft en del rundor med överklagande från grannar som har försenat hela processen rejält tyvärr. Så det känns otroligt kul att det nu är klart och redo för hyresgästerna att flytta in, säger Magnus Nihlén som är projektledare på Emrahus, innan den stora invigningssaxen lämnas över till Nicklas på Kungsängen.

- Tyvärr är det inte helt ovanligt att grannar överklagar och det beror till stor del på okunskap. De flesta grannar är väldigt förstående när man förklarar vad ett LSS-boende är och vem som ska bo här men ibland leder överklagan ändå till att ett boende kan bli försenat flera år, säger Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.

Kungsängen driver sedan ett par år tillbaka två andra boenden som Emrahus har byggt. Boendena är nästintill identiska invändigt och till det här projektet har några lärdomar och erfarenheter fått bidra till små justeringar. Saker som mer förvaring i köket och rejälare lampknappar och uttag är det som skiljer detta boende från de tidigare.

- Vi har en lite mer utmanande målgrupp hos oss och detta boende är robust och funktionellt, så vi tror att det ska fungera väldigt bra. Det ligger bra rent geografiskt med Örebro och kommunikationer nära, men ändå lantligt och lugnt. Så det är en bra mix, säger Nicklas Falk, VD på Kungsängen.

Boendet har förutom sina 6 lägenheter ett gemensamt allrum och kök där hyresgästerna kan umgås eller göra aktiviteter med grannar och personal. Personalen har också en egen del med personalrum, kontor och vilrum. Samtliga lägenheter har en egen uteplats med förråd.


Ämnen: Nya LSS

Om Emrahus

Emrahus bygger kloka och schyssta LSS-hem framtagna med hjälp av några av landets främsta experter. Vi har tänkt till både en och fem gånger extra för att kunna bygga framtidens bostäder. Våra LSS-hem har inte bara tagit hänsyn till fysisk tillgänglighet utan har även ett stort fokus på ljud, ljus och lösningar som gör varje hem kognitivt tillgängligt vilket minskar stress och konflikter. 2014 blev vårt första LSS-hem certifierat enligt den internationella standarden, vilket gör det till Sveriges första passivhuscertifierade LSS-boende. Sedan dess bygger vi endast certifierade passivhus. Vi brinner för att vara bäst på LSS-hem och vill vara med och bygga bort den enorma bostadsbrist som finns inom LSS. Vår ambition är att hela tiden ligga i framkant när det gäller att utveckla genomtänkta och energisnåla LSS-hem med den boende i fokus.

Kontaktpersoner

Mikaela Bjarve
Kommunikatör
Mikaela Bjarve
Robin Berkhuizen
VD
Robin Berkhuizen