2020-06-04 11:01Bloggpost

5 tips för stressfri belysning på LSS-boende

Är du ljuskänslig? Ja? Nä?  Om du inte är ljuskänslig borde du definitivt prova på hur det känns! Det finns massor av olika sätt att prova det på. Vi kommer till det. Men varför? Jo, därför att många av de som bor på ett LSS-boende är just ljuskänsliga och det kan inverka på deras stressnivå.

 

 1. Undvik lysrör på LSS-boenden – kör på bra LED
  Lysrör är något alla LSS-boende borde byta ut omedelbums. Få av oss hade stått ut någon längre tid i flimrande ljus – vi hade bytt eller släckt lampan. Om man filmar ett lysrör och spelar upp filmen långsamt så kommer du se att lysröret flimrar. Vissa överkänsliga personer uppfattar det flimret även när lysröret bara är tänt. Det finns istället bra LED-alternativ som är snällare och mer flexibelt. Det går dessutom att skapa olika slags ljusvärme med LED som är svårt att återskapa med glödlampor eller lysrör. Och så varar de längre.

 

 1. Kontrollera dagsljuset
  Alla behöver dagsljus. Forskning visar att det är väsentligt för att vi ska må bra. Därför är det bra om man kan skapa flera ljusinsläpp i LSS-lägenheten. Men dagsljuset kan också vara väldigt skarpt och det kan i sig framstå som flimrande i ögonen på en ljuskänslig person.  Solavskärmning är då viktig att ha i LSS-lägenheten – det hjälper även till att balansera ut temperaturen på en varm dag när solen strålar in.

 

 1. Flera ljuskällor i LSS-lägenheten
  Genom att använda flera mindre ljuskällor så kan man skapa ett trevligare rum utan en jättestark lampa som bländar den ljuskänsliga.

 

 1. Sudda ut kontraster
  Både flera ljuskällor och solavskärmning hjälper till att sudda ut kontraster. Ljus- och intryckskänsliga personer kan nämligen bli stressade av skarpa skuggor och kontraster i lägenheten. Om det uppstår skarpa ljuskontraster så kan det vara bra att tända en dämpad lampa för att jämna ut kontrasten lite.

 

 1. Använda lampor för pedagogik
  Belysningen kan även användas för att stötta personer att hålla fokus på olika aktiviteter. Genom att exempelvis ha belysningen vid matbordet tänd medan belysningen i resten av rummet dämpas vid måltider så blir det lättare att behålla sitt fokus på att äta eftersom fokus inte flyttas till andra störande ljuskällor i rummet.

 

Prova på att bli ljuskänslig?

Det går att få en liten inblick i hur det är att leva med ljuskänslighet genom de här verktygen.

 • Funktionshinderbanan: ett projekt som vi på Emrahus sponsrar, tog fram tre filmer om olika intrycksutmaningar som personer med kognitiva funktionsnedsättningar kan uppleva. En av dem handlar om ljuskänslighet. Filmerna kan ses här
 • National Autistic Society i England: Har tagit fram flera filmer som visar hur det är att leva med intryckskänslighet och autism som går att ses här
 • AutisMe: en app som låter dig prova hur det är att se på världen med autism. Du kan beställa ett kit här

Läs även om hur det är att leva med autism och ljuskänslighet i ett av våra Emrahem här


Om Emrahus

Emrahus bygger kloka och schyssta LSS-lägenheter som klimatsmarta passivhus. Såklart har vi lösningar på alla de ljusutmaningar som nämns i artikeln – vi har väldigt stort fokus på kognitiv tillgänglighet och kloka planlösningar. En LSS-lägenhet ska inte vara en hinderbana i vardagen. Ska ni bygga ett LSS-boende? Kontakta oss så ger vi råd och tips.  

Kontaktpersoner

Mikaela Bjarve
PR- och kommunikationsansvarig
Mikaela Bjarve

Relaterade länkar